Saker att fundera på innan ni köper in elbilar till företaget

Att köpa ett elfordon är ett stort beslut. Tekniken utvecklas snabbt, och dussintals fler alternativ förväntas komma ut på marknaden snart; Men att driva en elektrisk flotta kan komma med sina utmaningar. Och när det görs på rätt sätt kommer det inte bara att hjälpa dig att följa reglerna för CO2-utsläpp och minska flottans koldioxidavtryck, utan det kan också hjälpa dig att öka ditt resultat.

I den här artikeln hjälper vi dig att få svar på de viktigaste frågorna du bör ställa innan du bestämmer dig för att köpa in elbilar till din företagsflotta.

Elfordon - Var är vi nu?

I år sågs en betydande ökning av försäljningen av elfordon och nådde drygt 7 % av den globala bilförsäljningen under första halvåret 2021, upp från 2,6 % 2019 och 4,3 % 2020. Även om de fortfarande utgör en liten del av det totala antalet motorfordon på vägarna idag accelererar elektrifieringsplanerna över hela europa, och man uppskattar runt 3 miljoner nya elfordon enbart 2028.

us-electric-vehicle-market

Med vägtransporter som för närvarande står för nästan en tredjedel av USA:s totala utsläpp av växthusgaser, är de fordonsansvariga allt mer angelägna om att ligga i framkant i denna övergång. Och varför skulle de inte? Elbilar är renare, billigare att köra och effektivare jämfört med bensindrivna eller dieseldrivna fordon.

Elektrisk vs Hybrid: Vad är skillnaden?

I en elbil ersätter själv a elmotorn förbränningsmotorn (ICE) som finns i traditionella fordon – och eftersom all dess kraft kommer uteslutande från batteriet måste den anslutas till en elektrisk strömkälla för att laddas upp.

Hybrider använder samtidigt både el och fossila bränslen för att driva sig själva. Elmotorn arbetar i kombination med gas- eller dieselmotorn för att öka bränsleekonomin och prestanda. I en konventionell hybrid laddar motorns batteri sig själv genom att omvandla och lagra den termiska energin som produceras när fordonet rullar eller bromsar – ingen plug-in krävs. Många bilar kombinerar dessa två tekniker till vad som kallas en PHEV, eller plug-in hybrid elfordon.

En PHEV fungerar som en konventionell hybrid, men de har större batterier som måste laddas via en kontakt. Det betyder att de kan täcka längre sträckor på ren el innan laddningen tar slut och motorn startar, men du måste koppla in den regelbundet för att uppnå maximal bränsleekonomi.

Är elbilar pålitliga

Elfordon idag är precis lika pålitliga som alla bensindrivna eller dieseldrivna fordon skulle vara, beroende på märke och modell samt hur väl du tar hand om dem. Om något kommer du att ha färre mekaniska delar att oroa dig för – saker som tändstift, ventiler, drivremmar och andra komponenter som ofta går sönder eller slits ut och kan lämna dig strandsatt på vägen. Dessutom orsakar tekniken som används för att lagra energi från bromsning mindre slitage på bromsbeläggen jämfört med traditionella fordon.

När det gäller batteriet – den viktigaste delen av en elbil – kan det ta från 10 till 20 år innan du behöver byta ut det, om det underhålls på rätt sätt. De flesta tillverkare ger garantier i minst 6-8 år eller runt 150 000 km, och kan ibland vara ännu högre för kommersiella fordon.

Har ni god tillgång till pålitliga laddstationer?

Som med alla förändringar i flottans verksamhet kan förändringar i din laddningsinfrastruktur komma med betydande initiala kostnader. Dessa nya elfordon kräver inte bara specifika laddningspunkter (som skiljer sig från standarduttag), utan du måste också ta hänsyn till den tid som krävs för laddning.

Det kan ta allt från 1 till 6 timmar för ett elfordon att laddas upp, beroende på kapaciteten hos dina laddningspunkter – medan ett standardfordon kan tankas snabbt vid vilken standardtankstation som helst.

Vissa områden är mer avancerade än andra när det gäller laddinfrastruktur, men generellt sett kan det fortfarande vara otillräckligt med tillgång till laddnätverk. Berg Insight uppskattar att den totala installerade basen av dedikerade laddningspunkter i Nordamerika kommer att öka från 0,9 miljoner 2020 till 2,6 miljoner 2025. Något att tänka på om du funderar på att rulla ut över kontinenten.

Summering

Det finns inget entydigt svar på om det passar att införa elbilar i företaget. Storleken på företaget du äger eller arbetar för, var det är beläget och hur ofta du använder dina fordon har alla en stor inverkan på vilket alternativ som ger bäst valuta för pengarna.

Att noggrant överväga ovanstående frågor kommer att vara avgörande, liksom att ta reda på om el eller hybrid är det bättre valet för dig baserat på dina behov. Värt att tänka på är också att många elbilar har placerat sina OBD-uttag på svåråtkomliga ställen. Därför brukar våran rekommendation vara att välja en batterimonterad enhet om ni ska införa körjournaler på era elbilar.

Ange dina uppgifter så återkommer vi